drukuj

Przepis na rogale marcińskie

Rogale Marcinskie

Rogaliki Marcińskie z masa orzechowa.

Fot. ziuta

Już niedługo, bo 11 listopada, będziemy obchodzili dzień Świętego Marcina.

Małymi kroczkami zbliża sie do nas Święty Marcin, a co za tym idzie i słynne rogaliki Marcińskie. Są słodkie, z masa makowo-orzechowa i posypane orzechami, polane lukrem. Można samemu zrobić i przy smacznej kawusi czy herbatce delektować się tym przysmakiem. Z tego że kocham piec to polecam i podaje wspaniały przepis na te rogaliki. Masę makowo-orzechowa możemy zastąpić marmolada jak i jabłkiem lub sama masa orzecha, którą podaję w przepisie.
Pozdrawiam i smacznego życzę!

Rogale Marcińskie

1 kg mąki
3 jajka
2 kostki margaryny
5 dag. drożdży
3/4 szklanki kwaśnej śmietany
3 łyżki cukru
marmolada, masa orzechowa, jablka.

Margarynę utrzeć razem z cukrem, jajkami i drożdżami a następnie dodać śmietanę oraz stopniowo dosypywać mąkę. Wyrobioną masę włożyć w chłodne miejsce na około45 min. Ciasto podzielić i porcje rozwałkować na okrągło, wykrawać trójkąty nakładać marmoladę lub masę orzechową i zwinąć. Piec w piekarniku w 180C przez około 15 min. Z porcji wychodzi około 64 rogale.

Masa orzechowa

25 dag zmielonych orzechów włoskich
10 dag cukru
2 cukry waniliowe-16 g
3/4 szklanki słodkiej śmietany
15 dag rodzynek
2 łyżki tartej bułki
Do rondla wsypać orzechy ,rodzynki ,cukier i cukier waniliowy dodać śmietanę. To wszystko zagotować cały czas mieszając. Po zestawieniu z ognia, gdy masa wystygnie wsypać bułkę i wymieszać.

Polecam moja stronkę http://chomikuj.pl/ziuta_1975?inbox=1
Piekę ciasta również na zamówienie :)

Zdjęcia

  • Rogale Marcinskie
Renata posiada zrównoważony charakter, który pozwala jej na właściwe osądzenie sytuacji. Gdy wbije sobie coś do głowy, pracuje po cichu i więcej »
ziuta
Autor:ziutagg: GG307819

Zaloguj się lub utwórz konto, by oceniać

Komentarze
edy
edy ndz., 2010-10-17 17:32

No wiesz co...? Ale narobiłaś

No wiesz co...? Ale narobiłaś mi apetytu na łakocie. Aż mnie skręca...Tylko brać się do roboty i piec rogale...

AnnaM
AnnaM ndz., 2010-10-17 18:34

ziuta

muszą być smaczne , narobiłaś ediemu apetytu.

Pozdrawiam
ziuta
ziuta ndz., 2010-10-17 20:27

Są bardzo smaczne, dlatego

Są bardzo smaczne, dlatego polecam do kręcenia :)

Reniucha :)
malwina
malwina ndz., 2010-10-17 22:29

Apetycznie wyglądają rogaliki

Apetycznie wyglądają rogaliki i ten torcik na stronce:-)

Wszystkiego dobrego:-)) Malwina Wierzbicka
aaguchaaa
aaguchaaa wt., 2010-10-19 07:56

mniam :)

mmm pysznie wygladają... i pewnie tak smakuja, ale mi smaka narobilas :)
Pozdrawiam serdecznie i wiecej prosze takich słodkości poprosze ;)

Agnieszka W.
ctxbd5808
ctxbd5808 ndz., 2010-11-14 13:26

Rogale

@aaguchaaa:

To co Pani podaje jako przepis na rogale świętomarcińskie, ma tyle wspólnego z oryginałem, co portal MM ze swobodą wyrażania poglądów:)
Prawdziwy rogal zawiera przede wszystkim masę z białego maku, posiada specjalny certyfikat jako produkt reginalny i może byś wypiekany tylko i wyłącznie przez cukiernie posiadające na to specjalne zezwolenie. Ale cóż, dla wielu "prawie" nie robi zbyt wielkiej różnicy...

ctxbd